Generačná výmena vo firmách: Ako úspešne odovzdať rodinný podnik novej generácii

15.10.2022 | Autor: Hronček & Partners, s. r. o.
5

Tento článok sa zaoberá jednou z najvýznamnejších výziev, ktoré stoja pred rodinnými podnikmi – generačnou výmenou. Ako pripraviť firmu na odovzdanie novej generácii, aké riziká sa s tým spájajú a aké stratégie zvoliť, aby bola zmena úspešná? Odpovede na tieto otázky sú kľúčom k udržaniu úspešného rodinného podniku aj pre budúce generácie.

Generačná výmena vo firmách: Ako úspešne odovzdať rodinný podnik novej generácii

 

Pán Gabčo je skúsený tréner, konzultant a kouč s rozsiahlou medzinárodnou skúsenosťou v rôznych odvetviach priemyslu a služieb. Špecializuje sa na rozvoj jednotlivcov pracujúcich v náročných pozíciách, kde je vysoký tlak na výkon. Riadil mnoho medzinárodných projektov zameraných na formuláciu obchodnej stratégie a predaj v komplexných prostrediach. Svoje odborné skúsenosti získal počas 20 rokov práce v oblasti konzultácií a koučingu, pričom pracoval v 10 štátoch Európy a Ázie.V posledných rokoch sa venuje projektom s cieľom meniť správanie tímu a zvyšovať efektívnosť pri implementácii najnovších technológií. Jeho hlavnými oblasťami expertízy sú Riešenie komplexných problémov, Rozhodovanie pod tlakom a Leadership.

Aké sú hlavné riziká spojené s generačnou výmenou vo firmách?  

Jedným z hlavných rizík je miešanie rodinných vzťahov s pracovnými, čo môže spôsobiť emocionálne vyčerpanie. Oddeliť pracovné povinnosti od súkromného života môže byť veľmi náročné. Ďalším rizikom je adaptácia spoločnosti na nové technológie a spôsoby práce, ktoré sa neustále menia a môžu predstavovať výzvu najmä pre staršiu generáciu. 

Ako by mal majiteľ pristupovať k odovzdaniu firmy, aby proces prebehol hladko?

Kľúčom je vyriešiť nielen právne, ale aj personálne otázky. Majiteľ by mal pripraviť svojho následníka nielen na prevzatie, ale aj na ďalší rozvoj firmy. Adaptácia si vyžaduje starostlivé plánovanie a množstvo komunikácie. V procese prípravy musí nový majiteľ do hĺbky pochopiť súčasné procesy a to, kde spoločnsť generuje pridanú hodnotu. Ide o hľadanie rovnováhy medzi tým, čo treba zachovať a čo je potrebné zmeniť. 

Ako môže nasledovník priniesť do firmy nový pohľad a inovácie?

Inovatívne technológie a digitalizácia môžu výrazne zlepšiť chod firmy, najmä keď nasledovník rozumie aktuálnym trendom a dokáže firmu rýchlo prispôsobiť digitálnemu svetu. Je dôležité, aby staršia generácia neodmietala nové technológie, ale bola ochotná sa im prispôsobovať, aby porozumela budúcemu fungovanie firmy. Taktiež je zásadné, aby nasledovník uskutočňoval rozhodnutia citlivo, aby nedošlo k negatívnym reakciám či už v manažmente, alebo aj medzi zamestnancami 

Akú úlohu zohráva komunikácia medzi staršou a mladšou generáciou pri generačnej výmene?   

Komunikácia je v týchto prípadoch kľúčová. Všetci zainterersovaní by mali otvorene vyjadriť svoje očakávania a obavy. Nezávislá osoba v roli facilitátora môže zabezpečiť otvorenú diskusiu a pomôcť identifikovať a riešiť problémy tak, aby sa predchádzalo konfliktom. Neodhalené očakávania v majiteľskej štruktúre býajú príčinou emocionálneho vypätia a následne aj neúspešného odovzdania firmy novým vlastníkom.

Ako pripraviť zamestnancov na zmenu vo vedení firmy? 

Prvým krokom je komunikácia plánov a časového harmonogramu prechodu. Zamestnanci by mali byťinformovaní o dôvodoch pre zmenu a o tom, čo sa očakáva, a ako to ovplyvní ich prácu.
Dôležité je aj vzdelávanie. Tu myslíme napríklad pracovný pobyt v iných firmách, organizovanie workshopov a seminárov, ktoré sa zamerajú na nové postupy a metódy práce, čo môže pomôcť ľuďom adaptovať sa na zmenu. Počas týchto workshopov je dobré povzbuduovať zamestnancov, aby vyjadrili svoj názor a vzniesli otázky na nejasnosti, čo pomáha budovať dôveru.
Ďalšou kľúčovou vecou je podpora odchádzajúceho vedenia. Ich prítomnosť počas prechodného obdobia môže priniesť stabilitu a zároveň poskytnúť cenné rady novej generácii.

Čo môžu firmy urobiť, aby zmeny prebehli hladko?

Firma môže začať so štruktúrovanými diskusiami o budúcnosti firmy, kde sa preberajú rôzne možnosti a scenáre. Dôležité je mať pripravené plány pre rôzne situácie, ktoré sa môžu vyskytnúť, a mať na pamäti, že úspech generálnej výmeny nespočíva len v odborných znalostiach, ale aj v pripravenosti oboch generácií na zmenu.

Aký význam má postoj oboch strán pri generačnej výmene?

Postoj je zásadný faktorom. Obe strany musia byť ochotné spolupracovať a prijímať nové riešenia. Ani najlepšie pripravené plány nebudú fungovať, ak sa jedna zo strán začne ku realizácii stavať negatívne. Pre úspech generačnej výmeny je kľúčové prelomiť bariéry v komunikácii a spolupráci, aby všetci účastníci procesu boli ochotní učiť sa a prispôsobiť sa zmenám.

Je možné udržať rodinný podnik úspešný aj v ďalších generáciách? 

Áno, ale vyžaduje to vedomú snahu udržať kultúru firmy, prenášať hodnoty a pripraviť novú generáciu na zodpovednosť. Príklady z iných krajín, ako Rakúsko, Španielsko či Taliansko, ukazujú, že rodinné podniky môžu prežiť z pokolenia na pokolenie vďaka silným tradíciám a vzťahom medzi generáciami.

Záver

Generačný transfer vo firmách je komplexný proces, ktorý si vyžaduje dôkladné plánovanie, otvorenú komunikáciu a ochotu prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam. Je nevyhnutné spojiť skúsenosti staršej generácie s dynamikou a technologickým myslením mladšej generácie. Obohatenie diskusií o externé pohľady, napríklad prostredníctvom konzultácií, môže byť kľúčovým krokom, aby rodinná firma úspešne prešla do novej éry. V tomto procese je dôležité nielen plánovať budúcnosť, ale aj zachovať tradície a hodnoty, ktoré tvoria základ rodinného podnikania. Týmto spôsobom možno zabezpečiť kontinuálne a prosperujúce podnikanie pre ďalšie generácie.


Hronček & Partners, s. r. o.

Hronček & Partners, s. r. o.

Kvalitný obsah netvoria copywriteri, ale odborníci.